В съседна Гърция млади хора с увреждания посвещават ежедневието си на

...
В съседна Гърция млади хора с увреждания посвещават ежедневието си на
Коментари Харесай

“Силата на цветята“: Историята на младежи с увреждания от Гърция и техния пъстър свят

В прилежаща Гърция млади  хора с увреждания посвещават всекидневието си на това да отглеждат цветя и да вършат букети, които да доставят на клиентите си из цяла Атина.

Социалният план „ Силата на цветята “ пази включването на хората със специфични потребности в обществото като им предлага работа, придобиване на умения и социализация.

Снимка: Facebook/@PowerofaFlower

" Всичко стартира през 2018 година с визията за консолидиране на младежи с увреждания, най-вече умствени. Така че започнахме с едно дете, а в този момент имаме 11 служащи, които са подготвени освен по какъв начин да отглеждат цветята, само че и за работни правила - да вземем за пример за това да бъдат в точния момент, да пазят чисто, да се отнасят добре с сътрудниците си “, споделя пред Athens Voice Васил Вуьиотис, част от самодейността.

В цветната си градина младежите отглеждат рози, фрезии, лалета, нарциси, лавандула, салвия, култивиран чай. Участниците в плана ежедневно поставят грижи за растенията като поливане, подкастряне, напръскване, плевене.

През 2018 година той е диагностициран с бактериален менингит, а през днешния ден е знак на вяра за стотици

С младежите работи и психологът Варвара Ксиду: „ Ако тези младежи не бяха тук през днешния ден, най-вероятно щяха да си седят у дома, без да вършат нещо. Чувството, че са потребни е доста значимо за тяхното развиване. За родителите им също е извънредно прелестно да знаят, че децата им се занимават с нещо потребно и се развиват. “

Изработените от младежите с увреждания букети се доставят до офиси, предприятия и домове на техните клиенти. Всеки може да посети и физическите им магазини, като единият от тях е на летището в Атина.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР